Jos sinulla on myöhästymismaksuja yli 20 €, maksuissa on jotain epäselvää tai kyseessä on aineiston korvaaminen, ota ennen verkkomaksamista yhteyttä kirjaston tietopalveluun, puh. 044 740 1382 tai kirjasto@siilinjarvi.fi.

Haku

Alakoululaisten kirjaston luku- ja superdiplomit

Yleistä lukudiplomista

Lukudiplomin tavoitteena on innostaa lapsia lukemaan, vahvistaa heidän lukutaitoaan, luoda elämyksiä ja lisätä kirjallisuuden tuntemusta. Hyvä lukutaito kasvattaa lapsen itsetuntoa ja edistää koulumenestystä. Lukeminen antaa mahdollisuuden läpikäydä omia tunteita ja ymmärtää toisia. Lukudiplomit on laadittu 1.-6.-luokkalaisille.

Voit tutustua eri diplomien kirjalistoihin ja etsiä niistä sopivaa lukemista, vaikka et haluaisi suorittaa lukudiplomia.

Kirjalistoja päivitetään vuosittain kirjastossa, joten mukana on myös ihan uusia kirjoja. Voit vaikuttaa kirjalistoihin antamalla palautetta osoitteeseen kirjasto[at]siilinjarvi.fi.

Kirjastossa on suunniteltu yhtenäinen luku- ja superdiplomipohja, jota käytetään kaikissa kouluissa. Luku- ja superdiplomit voidaan jakaa kouluissa esim. kevätjuhlan yhteydessä.

Miten voin saada diplomin?

Lukudiplomin saat, kun luet lukuvuoden aikana kuusi kirjaa. Jos olet kova lukija ja tavoittelet superdiplomia, lue kaksitoista kirjaa. Jos haluat, voit suorittaa luku- tai superdiplomin joka vuosi ollessasi 1-6 -luokilla.

Jos olet ykkös- tai kakkosluokalla, diplomikirjoiksi hyväksytään kaksi kirjaa, jotka vanhempasi tai opettajasi lukevat sinulle. Kolmos-kuutosluokkalaisten lukudiplomiin hyväksytään yksi aikuisten lukema kirja. Superdiplomin kohdalla aikuisen lukemien tai kuunneltujen kirjojen määrä kaksinkertaistuu. Jos haluat, voit kuunnella diplomikirjoja myös cd-äänikirjoina.

Kunkin luokan opettaja päättää diplomien suoritustavoista ja niihin liittyvistä tehtävistä. Diplomin suorittamistapana voi olla esim. piirtämistä, esittämistä tai esitelmiä. Oppilaat voivat pitää lukemistaan diplomikirjoista lukupäiväkirjaa ja opettaja voi halutessaan kontrolloida kirjojen lukemista ja ymmärtämistä.

Mistä löydän lukudiplomikirjat?

Diplomikirjoja voit lainata pääkirjastosta, kirjastoautosta ja Vuorelan kirjastosta. Diplomikirjat on kerätty omiin hyllyihin tai kirjavaunuihin, mistä ne löytyvät helposti. Jos et löydä etsimääsi kirjaa, pyydä apua kirjaston henkilökunnalta!

Diplomikirjat ovat suosittuja ja usein lainassa. Lainassa olevia lasten- ja nuortenosaston kirjoja voit varata ihan ilmaiseksi.

Diplomikirjalistat

Jokaiselle luokka-asteelle on laadittu omat diplomikirjalistat. Kirjalistat löydät alla olevista kuvalinkeistä. Valitse luettavat kirjat oman luokkatasosi listoista siten, että luet jokaisesta kirjaryhmästä vähintään yhden kirjan. Tämän lisäksi voit valita vapaasti diplomikirjalistojen ulkopuolelta yhden kirjan, jonka haluat lukea.

Jos et löydä kirjalistoilta mielenkiintoista luettavaa, voit sopia opettajan kanssa, että luet saman määrän vastaavia kirjoja diplomikirjalistojen ulkopuolelta.

Lukemani kirjat

Voit pitää päiväkirjaa lukemistasi kirjoista. Luettuasi kirjan, merkitse lukemasi muistiin lomakkeelle. Lomakkeen voit tulostaa alla olevista linkeistä.