Verkkokirjasto poissa käytöstä ti 25.10. klo 21.00 - 26.10. palvelinpäivityksen vuoksi. Kaikki Siilinjärven kirjaston toimipisteet ovat kiinni 26.10.

Haku

Omatoimiasiakkuusohje

Omatoiminen kirjastonkäyttö

Vuorelan kirjastossa voi asioida omatoimiaikana eli silloinkin, kun henkilökunta ei ole kirjastossa paikalla. Omatoiminen asiointi Vuorelan kirjastossa on mahdollista seuraavasti:

 • maanantai 7-21
 • tiistai 7-21
 • keskiviikko 7-21
 • torstai 7-21
 • perjantai 7-18
 • lauantai 7-18
 • sunnuntai 7-18

Pyhäpäivät eivät vaikuta omatoimiasiointiin eli voit asioida kirjastossa omatoimisesti vuoden jokaisena päivänä.

Omatoimiaika tarkoittaa sitä, että henkilökunta ei ole palvelemassa, neuvomassa ja opastamassa kirjastossa. Vaikka henkilökunta olisikin aamuvuorossa omatoimiaikana, omatoimiasiakkaan tulee toimia omatoimisesti, lainata automaatilla, tehdä itse tiedonhaut jne. Henkilökunta palvelee asiakkaita tavalliseen tapaan aukiolo- eli palveluaikoina. Lainaus- ja palautusautomaatin käytön opettelu ja muu tutustuminen kirjastoon tapahtuu palveluajalla.

Vuorelan kirjaston palveluajat ovat:

 • maanantai 12-18
 • tiistai 9-15
 • keskiviikko 9-15
 • torstai 9-15
 • perjantai 9-15

Vuorelan kirjastoon pääsee omatoimiajalla avainlätkällä. Aineiston lainausta varten asiakkaalla tulee olla voimassaoleva Siilinjärven kirjastokortti. Lisäksi edellytyksenä on, että asiakastiedoissa ei ole kirjaston käyttöön liittyviä rajoituksia kuten lainauskieltoa tai asiakastietojen tarkistuspyyntöä. Lehtien lukeminen ja tietokoneen käyttö on mahdollista, vaikka asiakkaalla olisikin lainauskielto. Omatoimiasiakkaan tulee hyväksyä omatoimiasiakkuuden ehdot ja allekirjoittaa asiakassopimus. Asiakassopimus tehdään Vuorelan kirjastossa palveluaikana.

Omatoimikäyttöoikeus on henkilökohtainen. Huoltaja voi asioida kirjastossa lastensa kanssa, mutta lapsi ei saa käyttää huoltajan avainlätkää itsenäisesti. Alle 18-vuotiaiden henkilökohtaiseen asiakassopimukseen vaaditaan vanhemman/huoltajan allekirjoitus ja läsnäolo allekirjoitustilanteessa.

Kirjastoon saapuminen

Kirjastoon kulku lätkällä.

Kun asiakassopimus on allekirjoitettu ja omatoimiasiakkuuden oikeus tallennettu, Vuorelan kirjaston ulko-ovi avautuu omatoimiaikana rekisteröitymisen yhteydessä saatavalla avainlätkällä. Avainlätkänlukija löytyy kirjaston ulko-ovesta. Jos olet saapunut kirjastoon palveluajalla ja haluat jäädä kirjastoon palveluajan päätyttyä, sinun täytyy käydä leimaamassa itsesi sisään omatoimiajalle kirjaston ovella.

Kirjastosta poistuminen

Omatoimiaika päättyy klo 21, viikonloppuisin klo 18. Omatoimiajan päättymisestä muistutetaan automaattisella kuulutuksella 15 minuuttia ennen omatoimiajan päättymistä. Kirjastotilasta tulee poistua välittömästi omatoimiajan päätyttyä. Omatoimiajan päättymisen jälkeen kirjaston valot sammuvat automaattisesti ja hälytysjärjestelmä aktivoituu. Asiakas on vastuussa siitä, että hän poistuu kirjastotiloista ennen hälytysten aktivoitumista ja valojen sammumista. Erillistä uloskirjautumista ei tarvitse tehdä, kirjastotiloista poistuminen riittää. Muista tarkistaa, että ovi lukkiutuu, kun poistut rakennuksesta. Vuorelan kirjastossa on sekä sisä- että ulkotiloissa tallentava kameravalvonta.

Lainaus- ja palautusautomaatin käyttö

Lainaus- ja palautusautomaatin näytöllä on selkeät käyttöohjeet. Automaatilla lainaamista varten tarvitaan voimassa oleva kirjastokortti ja lainausoikeus. Palautettaessa aineistoa kirjastokorttia ei tarvita.

Varaukset

Varattu aineisto on hyllyssä lainausautomaatin vieressä. Varaukset ovat järjestettynä varaustunnisteen mukaisessa numero- tai aakkosjärjestyksessä. Varaustunnisteen voi vaihtaa halutuksi verkkokirjastossa valitsemalla Omat tiedot ja sieltä Tee henkilötietojen muutospyyntö tai kirjastossa palveluaikaan.

Asiakas noutaa varaamansa aineiston varaushyllystä ja lainaa sen automaatilla. Varauksen voi lainata vain sen henkilön kortille, jolle varaus on tehty.

Lehdet

Osa sanomalehdistä saapuu kirjastoon varhaisjakeluna aamupostissa. Muut sanomalehdet ja aikakauslehdet jaetaan päiväpostissa ja henkilökunta käsittelee ne esille työaikanaan.

Omatoimiaikana asiakas voi hakea aamupostin päiväkodin seinällä olevasta kirjaston postilaatikosta (myös viikonloppuisin). Kirjaston palvelutiskillä on avain, jolla postilaatikon saa auki. Muista palauttaa avain takaisin palvelutiskille! Huolehdi myös siitä, että avainlätkä on mukanasi, jotta saat kirjaston ulko-oven uudelleen auki.

Tietokoneet

Kirjaston asiakastietokone on käytettävissä myös omatoimiaikana. Koneen käyttäjätunnus löytyy koneen näytön reunasta. Muista kirjautua ulos koneelta, kun lopetat työskentelyn. Tietokonetta ei tarvitse sulkea käytön jälkeen.

Langaton verkko

Kirjastossa on ilmainen ja avoin langaton verkko. Tunnuksia ei tarvita.

Tulostus ja kopiointi

Tulostus ja kopiointi ovat mahdollista vain palveluaikana.

Ongelmatilanteet

Jos automaatilla lainaus ei onnistu, niin syynä voi olla:

 • lainauskielto
 • asiakastietojen tarkistuspyyntö

Yllä olevat ja muut automaatin ongelmatilanteet voidaan selvittää henkilökunnan palveluaikana.

Toivomme, että kaikista omatoimiajalla ilmenneistä ongelmista kerrotaan Vuorelan henkilökunnalle joko henkilökohtaisesti palveluajalla, soittamalla 044 740 1396/Vuorela tai sähköpostitse: kirjasto[at]siilinjarvi.fi.

Ilmoitathan myös ulko-ovella olevan avainlukulaitteen käyttöä koskevat ongelmat kirjaston henkilökunnalle.

Hätätilanteet

Kiireellisissä hätätilanteissa tulee ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

Yleinen hätänumero 112 (poliisi, palokunta, ambulanssi).

Kirjaston osoite: Rinnepolku 1, 70910 Vuorela.

Toivotamme mukavia ja turvallisia hetkiä Vuorelan omatoimikirjastossa! Tapaammehan myös palveluajalla!