Jos sinulla on myöhästymismaksuja yli 20 €, maksuissa on jotain epäselvää tai kyseessä on aineiston korvaaminen, ota ennen verkkomaksamista yhteyttä kirjaston tietopalveluun, puh. 044 740 1382 tai kirjasto@siilinjarvi.fi.

Haku

Yläkoululaisten luku- ja superdiplomit

Yleistä lukudiplomista

Lukudiplomin tavoitteena on houkutella nuoria lukemaan, vahvistaa heidän lukutaitoaan, luoda elämyksiä ja lisätä kirjallisuuden tuntemusta. Hyvä lukutaito on yhteydessä koulussa, jatko-opinnoissa ja elämässä pärjäämiseen. Näin lukeminen ehkäisee nuorten syrjäytymistä. Lukemisella on merkittävä rooli myös empatian kehittymiseen, koska lukemalla pääsee monenlaisiin maailmoihin ja oppii asettumaan toisen ihmisen asemaan ja ottamaan huomioon sekä ymmärtämään toisia.

Voit tutustua yläkoulun diplomikirjalistoihin ja etsiä niistä sopivaa lukemista, vaikka et haluaisi suorittaa lukudiplomia.

Miten voin saada diplomin?

Lukudiplomin saat, kun luet lukuvuoden aikana kuusi kirjaa. Jos olet kova lukija ja tavoittelet superdiplomia, lue kaksitoista kirjaa. Jos haluat, voit suorittaa luku- tai superdiplomin joka vuosi ollessasi yläkoulussa.

Kunkin luokan äidinkielen opettaja päättää diplomien suoritustavoista ja niihin liittyvistä tehtävistä. Oppilaat voivat pitää lukemistaan diplomikirjoista lukupäiväkirjaa ja opettaja voi halutessaan kontrolloida kirjojen lukemista ja ymmärtämistä.

Mistä löydän lukudiplomikirjat?

Diplomikirjoja voit lainata pääkirjastosta, kirjastoautosta ja Vuorelan kirjastosta. Yläkoululaisten lukudiplomikirjat löytyvät pääasiassa lasten ja nuorten osastolta nuorten aikuisten kirjahyllystä tai aikuisten osastolta. Jos et löydä etsimääsi kirjaa, kysy rohkeasti kirjaston henkilökunnalta!

Diplomikirjalistat

Yläkoulun kirjalistat löydät alla olevista kuvalinkeistä. Lue lukudiplomiin yksi kirja jokaisesta aiheryhmästä ja lisäksi yksi kirja, jonka voit itse valita. Jos et löydä näistä kirjalistoista mielenkiintoista luettavaa ja haluaisit suorittaa diplomin, voit sopia äikän opesi kanssa, että luet samantapaisia kirjoja listojen ulkopuolelta. Tärkeintä on, että pääset uusiin maailmoihin lukemisen avulla ja koet lukuiloa!

Lukudiplomin saat siis lukemalla kuusi kirjaa: yhden jokaisesta aiheryhmästä ja yhden vapaavalintaisen.

Superdiplomi irtoaa lukemalla puolta enemmän eli kaksitoista kirjaa.

Yläkoululaisten lukudiplomikirjat

Lukemani kirjat

Voit pitää päiväkirjaa lukemistasi kirjoista. Luettuasi kirjan, merkitse lukemasi muistiin lomakkeelle. Lomakkeen voit tulostaa alla olevista linkeistä.