Jos sinulla on myöhästymismaksuja yli 20 €, maksuissa on jotain epäselvää tai kyseessä on aineiston korvaaminen, ota ennen verkkomaksamista yhteyttä kirjaston tietopalveluun, puh. 044 740 1382 tai kirjasto@siilinjarvi.fi.

Haku

Asiakkaan opas

Kirjastokortti

Kirjastokortti.

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen, ja sen voi saada 6-vuotiaana. Alle 18-vuotias tarvitsee huoltajan tai muun täysi-ikäisen vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen. Kirjastokortin saa esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen, täyttämällä ilmoittautumislomakkeen sekä sitoutumalla noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä.

Halutessasi voit täyttää verkossa ja/tai tulostaa ilmoittautumislomakkeen alla olevista linkeistä.

Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja kortin omistaja tai vastuuhenkilö on vastuussa sillä lainatusta aineistosta, lainojen uusimisesta ja palauttamisesta sekä mahdollisista maksuista.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon, jotta kortti voidaan mitätöidä väärinkäytön estämiseksi. Uusi kortti kadonneen tilalle maksaa 2 €.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksesta kirjastoon tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Omat tiedot -sivulle. Oikea sähköpostiosoite on erityisen tärkeä, koska lähetämme huomautuskirjeet ensisijaisesti sähköpostilla.

Nimenmuutoksen voi tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi kuvallinen henkilötodistus.

Salasana/pin-koodi

Verkkokirjaston ja automaattien käyttöä varten tarvitset kirjastokortin lisäksi nelinumeroisen pin-koodin. Pin-koodin saat kirjaston asiakaspalvelusta. Pin-koodin saat vaihdettua myös verkkosivujen kautta Unohditko PIN-koodisi tai puuttuuko se kokonaan -kohdasta.

Lainat ja uusiminen

  Kirjastoaineiston yleinen laina-aika on 28 vuorokautta.

  Laina-aika 14 päivää:

 • aikuisten uutuuskirjat ja uutuuslevyt
 • lehdet
 • DVD-levyt
 • Blu-ray-levyt
 • videokasetit
 • CD-ROM-levyt
 • konsolipelit
 • lautapelit
 • liikuntavälineet
 • kulutusmittarit
 • muut lainattavat esineet

DVD-, Blu-ray- ja CD-ROM-levyjä, videoita sekä konsolipelejä voi kerralla olla lainassa 6 kpl.

Elokuvien ja pelien lainauksessa noudatamme lakiin perustuvia ikärajoja.

Lainat voi uusia viisi kertaa, jos niihin ei ole varauksia tai lainaaja ei ole lainauskiellossa. Uusiminen on mahdollista asioimalla kirjastossa, puhelimitse ja verkkokirjaston kautta. Uusimisen maksimimäärän täyttyessä lainojen laina-aikaa voi jatkaa käymällä näyttämässä lainat kirjaston asiakaspalvelussa.

Laina-aika umpeutuu eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä ja verkkokirjastossa vuorokauden vaihtuessa.

Lainat voit palauttaa mihin tahansa Siilinjärven kirjaston toimipaikkaan. Kirjastojen ollessa suljettuina voit käyttää pääkirjaston tai Vuorelan kirjaston palautusluukkuja. Palautusluukkuun jätetty aineisto palautetaan kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Palautusluukkuun saa palauttaa vain kirja-aineistoa, ja palautus tapahtuu aina lainaajan omalla vastuulla.

Eräpäivämuistutus

Maksuton eräpäivämuistutus omaan sähköpostiin auttaa muistamaan lähestyvät eräpäivät. Muistutuksen voit tilata kirjastossa käydessä tai ottaa käyttöön verkkokirjaston viestiasetuksissa. Jos palvelu ei jostain teknisestä syystä toimi, olet kuitenkin edelleen vastuussa eräpäivistä huolehtimisesta ja mahdollisista myöhästymismaksuista.

Varaukset

Kirjaston aineistosta voi tehdä varauksia kirjastossa tai verkkokirjastossa. Aineiston varaaminen on maksutonta. Saapuneesta varauksesta saat ilmoituksen valintasi mukaan tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeenä. Varattu aineisto on noudettava kirjastosta seitsemän vuorokauden kuluessa. Noutamattomasta varauksesta peritään 1 € maksua.

Pääkirjastossa ja Vuorelan kirjastossa on käytössä varausten itsepalvelunouto. Varattu aineisto löytyy varaushyllystä saapumisilmoituksessa olevan henkilökohtaisen varaustunnisteen perusteella. Numerotunnisteen voit vaihtaa kirjastossa tai verkkokirjastossa helpommin muistettavaksi lempinimeksi tai nimimerkiksi. Muista lainata varauksesi!

Maksut

Voimassa olevat maksut

Maksuja voi maksaa käteisellä kaikissa kirjaston toimipisteissä ja pankkikortilla pääkirjastossa ja Vuorelassa. 1.9.2023 alkaen maksuja voi maksaa myös verkkokirjastossa, omiin tietoihin kirjautuneena Maksut-sivulla. Jos sinulla on myöhästymismaksuja yli 20 €, maksuissa on jotain epäselvää tai kyseessä on aineiston korvaaminen, ota aina ensin yhteys kirjastoon, puh. 044 740 1382 tai kirjasto@siilinjarvi.fi.

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava joko vastaavalla uudella aineistolla tai maksamalla korvaushinta. Videokasetit, DVD-, CD-ROM- ja Blu-ray-levyt korvataan tekijänoikeusmaksun vuoksi aina korvaushinnalla. Ota korvausasiassa yhteyttä suoraan kirjastoon!

Kaukolainat

Aineistoa, jota ei ole Siilinjärven kirjaston omassa kokoelmassa, voidaan tilata kaukolainaksi muista kirjastoista. Kaukopalvelussa noudatetaan valtakunnallisia kaukopalvelusääntöjä, lainan antaneen kirjaston ehtoja ja laina-aikoja. Kaukolainat ovat maksullisia.

Kaukopalvelun hinnasto

Siilinjärven kirjasto lähettää kaukolainoja myös muille kirjastoille. Laskutamme kaukolainoista 7 €. Yhteystiedot: pääkirjaston tietopalvelu, puh. 044 740 1382 tai kaukolainat[at]siilinjarvi.fi.

Hankintaehdotus

Puuttuuko kirjastosta jotain? Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy jo Siilinjärven kirjaston kokoelmista.

Hankintaehdotus voidaan hyväksyä tai hylätä moninaisista syistä. Voit lukaista kirjaston kokoelmaohjelmasta perusteet aineistohankinnoille.

Kokoelmaohjelma

Kokoelmaohjelmaan on koottu Siilinjärven kunnankirjaston kokoelmatyön tärkeimmät periaatteet ja käytännöt. Kokoelmatyö sisältää aineistovalinnan, hankinnan, hankintatoiveiden ja lahjoitusten käsittelyn, kokoelman ylläpidon, varastoimisen, poistamisen ja kierrättämisen. Tavoitteena on pitää kirjaston kokoelmatyö kaikilta osiltaan perusteltuna ja läpinäkyvänä.

Käyttösäännöt

Kirjaston asiakkaana sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä.